Най-важното в европейския Акт за свободата на медиите за мен е

...
Най-важното в европейския Акт за свободата на медиите за мен е
Коментари Харесай

Радан Кънев: Медии сеят антиевропейска пропаганда с европейски пари

Най-важното в европейския Акт за свободата на медиите за мен е включването в текста на европейските средства за тези медии.

Така разяснява Акта пред Клуб Z българският евродепутат Радан Кънев от Демократична България и Европейската национална партия (ЕНП).

Текстът би трябвало да бъде гласуван по-късно през днешния ден на пленарната сесия в Страсбург.

„ Това е характерен български проблем, само че от мои сътрудници научих, че го има също в Унгария, Словакия, Чехия. Става дума за медии, разпространяващи откровена хибридна агитация, а паралелно с това се финансират по разнообразни планове и механизми с пари на Европейски Съюз. Т.е. получават европейск пари за антиевропейска агитация “, сподели Кънев.

Той отхвърли да спомене имена на български медии. Но посочи, че следи съответни случаи, някои от които окачестви като " флагрантни ". Все отново депутатът назова „ Поглед инфо “:

„ Тази медия намира способи през години да получава пари от бюджета на Европейски Съюз. Няма да влизам в детайлности по какъв начин, само че е проследимо “, сподели Кънев.

По време на дебата единственият български народен представител, който се изрече, бе социалистката Елена Йончева.

„ Предлагаме медиен закон, който ще промени, уповавам се,  действително медийната среда. Овладени медии, напън против публицисти от ръководещи и бизнес ползи, обединение сред политическа власт и медии - това е действителността в Европа през днешния ден.

Спадът на доверие към публичните и частните медии разумно доближава своята сериозна точка. Целта на Акта не е да цензурира или контролира медиите. Целта е да отхлабим хватката на бизнеса и властта, да създадем условия за самостоятелна публицистика “, съобщи Йончева от трибуната.

Според нея посредством този текст Европейският парламент е на път да подсигурява отбраната на публицистите от напън и приложимост на всевъзможни способи на подслушване и следене.

Предлагат се ясни ограничения за осветление на собствеността на медиите и техните финансови източници. Предприемат се ограничения против свалянето на медийно наличие от страна на платформите. И се поставя завършек на тендениозното систематизиране на европейски средства.

Тепърва обаче предстоят тежки договаряния със страните членки, предизвести Йончева.

Докладчикът - германската депутатка Забине Ферхайен от ЕНП, обърна внимание на особената роля на медийните регулатори:

„ Би трябвало да сме наясно до какво наличие имаме достъп. Силно следените медии в действителност дефинират наличието на платформите. Били сме очевидци по какъв начин съществени платформи са блокирани без съществени учредения. Трябва да се постави завършек на такава корист със съществуващите механизми. “

Еврокомисарят по полезностите и прозрачността Вера Йоурова настоя, че медиите не би трябвало да се трансформират в следващия бизнес на европейския пазар, тъй като имат друга роля.

„ Опитваме се за първи път да впишем в европейския закон, че държавните управления не би трябвало да се месят в работата на публицистите, че никоя обществена медия не би трябвало да става агитационен канал на някоя партия. Това допуска бистрота в разпределението на времето за реклами и отбягване на спор на ползи “, сподели тя.

Йоурова посочи особената значимост на саморегулирането и етичните стандарти, както и за координирането на дейностите на европейските и националните регулатори. Ще бъда основан и нов механизъм за взаимно подкрепяне и съгласуване на дейности като да вземем за пример съветската агитация.

Не по-малко значими са насоките към страните членки какво да подхващат при положение на централизация на медийната благосъстоятелност.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР